Field Trial

De Ierse setter dankt zijn populariteit in heel veel landen aan drie belangrijke eigenschappen, het fraaie exterieur, zijn manier van werken en zijn karakter.
Om welke van die redenen hij voornamelijk wordt gekocht verschilt van koper tot koper. We mogen wel zeggen dat de exterieure kopers de overhand hebben. Een Ierse setter is echter meer dan een mooie hond.

De Ierse setter is eeuwenlang gebruikt en geselecteerd als jachthond. Daardoor bezit hij een bijzonder karakter en gedrag. Deze geërfde eigenschappen zijn waardevol en typerend voor de Ierse setter. Wie het ras beter wil leren kennen en er volle vreugde van wil ervaren, moet die aangeboren eigenschappen leren ontwikkelen. Dat kan in een proces, dat zich grotendeels in het veld afspeelt. Wie deze moeite neemt, zal veel ervaringen rijker worden en geeft de Ierse setter de kans zijn vermogens volledig te ontplooien. Geef de Ierse setter waar hij recht op heeft. Alleen enthousiasme is echter niet voldoende voor een goed resultaat. Kennis van zijn gedrag, karakter en manier van werken zijn noodzakelijk

 


Field Trial activiteiten zomer 2020

 

19 Juli  2020            Initiatiedag en TAN ( test van natuurlijke aanleg )

Wij bieden u de mogelijkheid om deel te nemen aan een initiatiedag tot voorbereiding van de Field Trial wedstrijden en de mogelijkheid om met uw setter de TAN ( test van natuurlijke aanleg) te doen.

Het is de gelegenheid om onze Ierse setters in contact te brengen met wild in een natuurlijke omgeving en in een reële veldwedstrijdsituatie.

De instructeurs zullen u helpen om uw hond voor te bereiden teneinde zich aan te bieden voor het TAN brevet en later een eerste Field Trial.

De TAN ( test van natuurlijke aanleg) biedt de mogelijkheid om de natuurlijke aanleg van uw hond naar boven te brengen,daar waar deze zich nog verschuilt.

Een diploma wordt door de Ierse Setter Club uitgereikt aan deze die geslaagd zijn volgens de officiële keurmeester.

Organisatie van de dag is als volgt:

De beginners kunnen alle aspecten van het werk van de staande hond hernemen( veld afzoeken,geur nemen,voorstaan,begeleid opstoten,steady blijven bij het opvliegen en bij het schot). Dit onder begeleiding van een ervaren instructeur.

Tijdens de middagpauze kunnen de eigenaars/voorjagers die hun hond in de mogelijk achten om het TAN brevet af te leggen zich nog inschrijven voor de TAN in de namiddag.

De gevorderden kunnen een eerste parcours afleggen met een in vrijheid beperkte fazant en vervolgens een parcours met een fazant in vrijheid.Dit laatste parcours wordt gehouden onder het toeziend oog van een ervaren instructeur en van een officiële keurmeester die het TAN brevet kan geven als hij vindt dat de hond het verwachte parcours goed afgelegd heeft( voldoende lang vast voorstaan is noodzakelijk).

Na de middagpauze krijgen de voorjagers opnieuw de kans om hun setter voor een tweede parcours aan te bieden onder het goedkeurend oog van de keurmeester.

Op deze manier krijgt elke setter de kans om nog eens te oefenen en twee kansen om het TAN brevet te bemachtigen.

De TAN zal geëvalueerd worden door een officiële keurmeester van de KMSH.

De deelname in de kosten ligt als volgt vast ( per hond):

Initiatie zonder TAN :                                     15 euro

Officiële TAN brevet ( 1 parcours) :          15 euro

Initiatie + het officiële TAN brevet :         30 euro

( voor niet-leden telkens + 5 euro )

 

 

Initiatie en TAN worden gehouden op de terreinen te Nivelles.

Plaats van afspraak en samenkomst om 9.00 uur  op 19 Juli 2020 :

Chausseé de Bruxelles  91 , 1400 Nivelles

Gelieve in te schrijven per mail aan : Moons Johan , fieldtrial@irishsetterclub.be

Voor info :  tel.: 011/423986  of Gsm:  0473/440803

 

15 Augustus  2020           

Field Trial  Amateurs wedstrijd met CACT voor Britse staande honden

De Field Trial Amateur wedstrijd met CACT gaat door in afwachting van het vrijgeven van de kalender,onder voorbehoud.

Ook dit jaar hebben wij de datum van onze officiële wedstrijd vervroegd teneinde in de mogelijkheid te zijn om op zowel patrijs als fazanten te kunnen voorstaan.

Het is de gelegenheid om de vorderingen die de honden gemaakt hebben tijdens de trainingslessen van het voorjaar en onze zomerinitiatiedag te kunnen tonen.

De keurmeester van dienst is :  Dhr.  De Le Hoye M.

De deelnamekost is vastgelegd op 30 euro per hond.

Voor niet-leden + 5 euro

Even ter herinnering aan de Belgische deelnemers: een ( rood) werkboekje dient aangevraagd te worden bij de KMSH teneinde de resultaten te kunnen noteren.Om dit werkboekje te kunnen verkrijgen dient de betrokken hond eerst geslaagd te zijn in een test van sociaal gedrag.

Deze wedstrijd wordt gehouden op de terreinen te Nivelles.

Plaats van afspraak en samenkomst om 9.00 uur

Chausseé de Bruxelles  91 , 1400 Nivelles

Gelieve in te schrijven per mail aan : Moons Johan , fieldtrial@irishsetterclub.be

Voor info:  011/423986    Gsm:  0743/440803

We hopen u talrijk te mogen begroeten op de Field activiteiten van onze club.

Moons Johan

 

Belangrijk voor wie aan Field activiteiten meedoet in de zomerperiode

Zorg dat je volgende zaken zeker bij je hebt:

Gewone halsband en fluitje.

Voldoende water ( drinken en afkoelen) voor de hond.

Afscherming tegen de zon alsook regenkledij,laarzen.

 

 

Field lesdagen in 2020

Onze veld -lesdagen herbeginnen binnenkort in Stekene, waar we de mogelijkheid hebben om met onze setters goed te trainen op het zoeken naar wild en een veld / terrein af te lopen op de wind. Dit gebeurt op het jachtrevier in Stekene, waar we leerrijke en gezellige lesdagen houden met telkens een goede sfeer.

Met de beginners leren we eerst het veld af te lopen tegen de wind in. We gebruiken hierbij ook verschillende fluitsignalen en handgebaren om de hond te sturen en / of te corrigeren.

De honden worden ook onder wild gebracht , te beginnen aan de lange lijn met kwartels en duiven al dan niet los , om zo de hond tot voorstaan te brengen en te leren dat hij steady moet blijven bij het opvliegen van het wild.

Dit is trouwens het werk van onze staande jachthonden.

Praktisch :

Lesdagen zijn :   1/3/20 - 8/3/20 - 22/3/20  en 5/4 20

dit is telkens op zondag.

Om mee te doen heb je een paar belangrijke dingen nodig o.a.:

Fluitje - halsband ( geen stropband ) - laarzen en regenkledij - water voor de hond en je middagmaal . ’s middags eten we gezamenlijk in het jachthuis .

Een lange lijn is voorzien.

Adres van samenkomst is : Zandstraat ( nr 117) in 9190 Stekene

Uur van samenkomst : 9.00 uur zodat we rond 9.30 uur kunnen vertrekken naar het veld.

Gelieve in te schrijven voor de lesdagen bij : Johan Moons , fieldtrial@irishsetterclub.be

Deelname : 15 euro per hond voor leden, niet ISC leden 20 euro

Tot in Stekene